Jak nás ovlivňují barvy v ložnici?

Obecně platí, že tam kde spíme, bychom měli být obklopeni jemnými a tlumenými barevnými odstíny. Fajn je béžová, jemně zelená, lehce fialová nebo třeba světle růžová. Tmavé a agresivní tóny mívají rušivé efekty.

Hnědá nebo tmavě červená barva působí teplým dojmem a jsou vhodné především pro ty, kteří prostě teplo mají rádi. V ložnici je dobré s nimi spíše šetřit.

Hodí se oblíbená fialová do ložnice?

Fialová je mezi Čechy nejoblíbenější barvou při malování domů a bytů. V ložnici s ní ale buďte opatrní. Ve fialové ložnici spí lidé až o dvě hodiny méně.

Fialová je náročná barva. Je krásná, ale je živá a motivující. Podporuje představivost a zapíná mozkové buňky. Po náročném dni může být těžké v takové ložnici vypnout a rychle usnout.

Povlekame blog_4

Co takhle oranžová v ložnici?

Oranžové odstíny vytváří teplo a relaxační atmosféru. Tato barva se může v ložnici hodit, pokud jste velcí jedlíci. V oranžové ložnici se totiž lépe tráví. Tato barva pomáhá lépe uvolňovat svaly, proto se vám bude dobře spát.

Pozitivní je zelená.

Zelená je třetí nejvhodnější barvou pro spaní. Je o ní všeobecně známo, že v zelených místnostech se lidé cítí klidněji. Dokonce i některé třídy ve školkách a školách se malují zelenou barvou, právě kvůli jejímu zklidňujícímu účinku. Zelená barva povlečení Sandy po ránu každého spáče naplní optimismem.

Žlutá po ránu nabíjí energií.

Pro některé je možná překvapení, jak je žlutá vhodná barva do ložnice. Slunečný odstín stimuluje nervový systém. Chcete mít pohodový den? Zvolte veselý odstín, ten okamžitě vytváří pocit pohody. Do ložnice se hodí libovolné žluté tóny s květinovými vzory. Pro ještě intenzivnější dotek s přírodou krásně ložnici ozdobí třeba naše povlečení Aida. Po probuzení budete mít pocit, že váš šimrá stéblo trávy přímo na tváři.

A co chladné tóny?

Za tzv. chladné považujeme modrou, šedou a zelenou. Působí relaxačně, uklidňují a jsou pro klidný spánek ideální. I když jsou do ložnice chladné barvy nejlepší, kvalitu spánku nepokazí ani teplejší odstíny světle žluté nebo zelené, jemně růžové, broskvové nebo jemně fialové barvy.

Jedničkou je modrá pro klidnější a delší spánek

Modrá je jednoznačně nejlepší barva do ložnice. Neměla by ale být zářivá, spíše v jemnějším nebo až šedavém odstínu. Barva nebe a oceánu dokonale uklidňuje, snižuje náš tep a nejlépe ze všech barev připravuje tělo na spánek. Podle výzkumu Centra spánku v Edinburghu se lidé v modrých ložnicích budí šťastnější a odpočatější. Proto máme v modrých odstínech a vzorech opravdu velký výběr.

Neutrální barvy se skvěle kombinují.

Bílá, světle šedá a další podobné neutrální barvy jsou do ložnice také poměrně vhodné a velmi dobře se kombinují s dalšími odstíny studených i teplých barev. Když zvolíme do ložnice kombinaci neutrální barvy třeba s oranžovou, podpoříme aktivitu při vstávání. Neutrální barvy se také velmi dobře doplňují s nábytkem, lampičkami a dalším zařízením ložnice, třeba i povlečením, které může být výraznější. Doplňky v tmavě červené, sytě modré nebo zelené, případně i purpurové barvě v ložnici vymalované neutrálními barvami opravdu perfektně vyniknou. Mrkněte třeba na luxusní saténové, výrazné povlečení Botanical.

A která barva je ta, díky níž se se svým miláčkem častěji zachumláte pod peřinu?

Ložnice samozřejmě slouží nejen ke spánku. A tak je jasné, že barvy v ní ovlivňují i náš milostný život. Četla jsem několik průzkumů a co průzkum, to názor…

Podle jednoho průzkumu se lidé nejčastěji milují v ložnicích s purpurovým s lila heboučkým povlečením a fialkovými přehozy. Další v pořadí je pak fialová, červená, nebeská modř a růžová. Ložnice, kde převládá hnědá, bílá, béžová, šedá a zelená barva se v tomto průzkumu umístily na konci…

Podle jiného průzkumu je údajně ideální barvou pro milenecké páry světle hnědá nebo karamelová. V takhle barevné ložnici se budete prý milovat třikrát týdně! Proto snad je často používaná v hotelích. Naopak v červené ložnici jen jedenkrát.

Nejdůležitější je, abyste se v ložnici cítili dobře. Pokud někdo nesnáší oranžovou, je nesmysl si do ní ladit ložnici. To je jedna z hlavních zásad. Vybírejte si takovou barvu, která vás příjemně naladí. Naštěstí si můžeme pomocí velkého výběru povlečení ladit interiér podle aktuálních potřeb a přizpůsobit si ho jak vášnivějšímu období, tak tomu klidnějšímu.

Kterým barvám se raději vyhnout?

Třeba tmavě hnědá nemusí být tak útulná, jak na první pohled vypadá. V hnědé ložnici se můžete cítit izolovaně a neklidně. Některé odstíny šedé spánku také moc neprospívají. V tmavě šedých ložnicích mají lidé tendenci zůstávat online a brouzdat po internetu. Spát vám nedá ani krásná bílá ložnice. V bílých ložnicích si berme práci ještě do postele až třikrát týdně.

Práce a internet je to, co do ložnice opravdu nepatří. V ložnici bychom se měli milovat, čerpat energii, spát a odpočívat. Proto ať už si zvolíte jakoukoliv barvu do ložnice, přemýšlejte o ní dopředu.

Jsme tu pro Vás a Vaše klidné spaní a tak nás těší, že si vybíráte povlečení a prostěradla právě u nás.

Vždyť spánkem trávíme 1/3 života…

Tak si jí pořádně užijme!

...pro vaše klidné spaní

logo podpis outlook