Jak se vyznat v materiálech?

Moderní doba si žádá moderní materiály. A jak se tak všechno kolem nás rychle vyvíjí, ani v této oblasti se nezahálí. Tvoří se speciální materiály pro jednotlivé použití v každém odvětví. Ve sportu si to asi uvědomujeme nejvíce. Ale vyrábějí se materiály dle potřeb a poptávky, tedy levné i drahé, kvalitní i méně kvalitní, z mikrovláken, nanovláken, se semen, ze stonků, z listů, plodů, bio atd.

Než bych je všechny popsala, ani by to nikdo nečetl, ani bych vám ten přehled nezjednodušila.

Stará osvědčená přírodní kvalita

Vyrábíme povlečení a prostěradla především z kvalitní dlouhovlákné česané bavlny. Nejčastěji ze 100% bavlny. Tam, kde bychom mohli vlastnosti bavlny vylepšit přidáním dalšího materiálu, abychom dosáhli ještě lepších vlastností, tam sáhneme po elastinu nebo mikrovláknu. Vězte, že na ložní materiály se stále nejvíce hodí bavlna. U 100% bavlny jsou pak rozdílné vlastnosti dané jejím zpracováním. Tomuto tématu se věnujeme v článku o kvalitě materiálů.

bavlna

Povlečení ze 100% bavlny Renforcé

Renforcé je z francouzského překladu „vyztužený“ Jedná se o standardní druh tkaní bavlny. Bavlněné povlečení renforcé je vyrobené ze středně jemné, pevné a zároveň měkké 100% bavlny. Z obou stran má hladký povrch a je velmi příjemné na dotyk. Proto je povlečení z bavlny renforcé tolik oblíbené také mezi alergiky. Kromě toho je materiál tepelně přizpůsobivý, dobře vstřebává vlhkost a uvolňuje ji do okolí. Vynikající regulace vlhkosti a prodyšnost dělají toto povlečení perfektní pro celoroční využití, především ale pro horké letní měsíce. Na rozdíl od jiných druhů povlečení má renforcé chladivý účinek a v létě oceníte kromě toho také jeho lehkost. Materiál je nenáročný na údržbu, dá se prát na 60 °C a sušit v sušičce.

Výhody: měkké, tepelně přizpůsobivé, savé, nenáročné na údržbu, vhodné pro celoroční použití, příjemné na dotyk

satén

Povlečení ze 100% bavlněného saténu

Vysoce kvalitní hladká atlasová tkanina z dlouhovlákné česané bavlny s přirozeným leskem. Atlas a satén jsou typy vazeb, nikoliv materiál. Speciální úprava snižuje mačkavost a lámavost vláken při praní. Kvalitu materiálu určuje hustota vláken TC, nikoliv gramáž produktu. Toto ložní povlečení v nejvyšší kvalitě nevyžaduje při sušení v závěsu žádné žehlení. Obsahují dlouhá česaná vlákna, která se při praní nepolámou a nepomačkají, když je vypneme a usušíme, budou hladké.

Na trhu se vyskytují i satény z polyesterových vláken či kombinací bavlněných a polyesterových vláken. Tyto levné satény mají bohužel hodně negativních vlastností, jsou chladivé, elektrizují, kloužou a zatrhávají se. Označení satén je v tomto případě matoucí.

Výhody: není potřeba žehlit, měkké, čím hustší tkaní (vyšší TC) tím déle vydrží jako nové, tepelně přizpůsobivé, savé, nenáročné na údržbu, vhodné pro celoroční použití, příjemné na dotyk

Povlečení kombinace bavlny a mikrovlákna (polyesteru)

V této kategorii nabízíme kombinaci 80% bavlna a 20% mikrovlákno. Rozhodli jsme se pro tento materiál kvůli nižší ceně, abychom vyhověli zákazníkům, kteří ho poptávají. Volili jsme tento poměr, protože v sobě spojuje všechny skvělé vlastnosti mikrovlákna s příjemností bavlny. Díky tomuto spojení získalo povlečení mnohá pozitiva.

Výhody: lehčí, odolnější, zachovává si déle své barvy, je prodyšnější, pružnější, méně mačkavé a cenově dostupnější. A navíc rychle schne, je savé a dobře odvádí pot. Pro tyto vlastnosti se z polyesteru vyrábí i funkční prádlo.

froté

Prostěradla – co od něj očekáváme?

Aby bylo příjemné – způsobem pletení Jersey zaručuje vznik hladkého a pružného materiálu. Jelikož používáme vysoce kvalitní bavlnu s vysokou gramáží na m2 a hustotou tkaní, právě to zaručuje hebkost a to, že se vám na našich prostěradlech bude spát velmi příjemně.

Aby bylo savé – skvělé vlastnosti bavlny zaručují prostěradlům jemnost, výbornou prodyšnost a absorpci vody, tedy potu. U froté ručníků sami víte, že čím huňatější, tedy hustší lépe saje. Zároveň doporučujeme před prvním použitím vyprat právě i kvůli zlepšení savosti.

Aby sedělo na posteli – nabízíme rozměry na nejčastěji prodávané matrace. Uvádíme u každého povlečení i výšku. Vybírejte tedy podle velikosti vaší matrace a nepřipočítávejte nic na výšku matrace. Zatím nabízíme prostěradla na matrace do 30 cm. Měla by tedy sedět i na vysoké matrace.

Aby ladilo s povlečením – Doporučujeme ke každému povlečení pořídit alespoň jedno barevné a jedno univerzální bílé prostěradlo. Překvapí vás, jak celkový vizuální dojem ložnice bude pokaždé jiný. Výběr barev budeme stále rozšiřovat, abyste si mohli doladit své ložnice každý podle svého vkusu. Naši výrobci používají kvalitní barevný digitální tisk a barvy jsou stálé i po mnoha praních.

Aby bylo jednoduché na údržbu – ze široké nabídky dodavatelů pro vás vybíráme právě ta prostěradla, která mají dlouhou životnost, mohou se prát i na vyšší teploty, dají se sušit v sušičce, rychle schnou a díky elasticitě se nemusí žehlit.

Aby kvalita odpovídala ceně – co určuje konečnou kvalitu prostěradla? Samozřejmě je to kvalita vstupních produktů, v našem případě bavlna. Dále způsob tkaní příze a sem patří gramáž na m2, jemnost a hustota vláken. Dále použití kvalitních reaktivních barev, kdy dochází k dobrému spojení barviva a vlákna, způsob tisku a samozřejmě certifikace kvality, kterou všichni naši výrobci mají a pravidelně ji obnovují.

Jersey (žerzej) ani není potřeba příliš představovat. Určitě už nějaké máte, nebo jste na něm jistě někdy již spali třeba v hotelu nebo penzionu. Jsou velmi oblíbená, protože je není potřeba žehlit. Na každém e-shopu se píše, že jeho název pochází z Britského ostrova Jersey. Důvod proč tomu tak je, jsem však nikde nedohledala. Název ale není důležitý. Důležité jsou vlastnosti a gramáž materiálu.

Jersey nabízíme ve 145g provedení 100% bavlny a ve 190g provedení kombinace 95% bavlna a pro větší pružnost jsme přidali 5% elastan

240g Froté 80% bavlna a 20% mikrovlákno

S materiálem froté všichni denně přicházíme do styku. Vyrábí se z něj ručníky, osušky či župany, krásně totiž hřeje a dobře absorbuje vodu. Všimli jste si, že některé je na dotek příjemnější, jemnější a huňatější? A čím to je? Dlouhovlákná bavlna se zpracovává na speciálních tkacích strojích a froté je smyčková tkanina. Čím vyšší je pak gramáž výrobku (g/m2), tím větší je její hustota a také savost. Tedy je na omak tlustší a huňatější. Zvolili jsme k těmto báječným vlastnostem přidat ještě skvělé vlastnosti polyesteru, aby prostěradlo lépe pasovalo na matrace pro pohodlné spaní a jednodušší povlékání.

Co tedy zvolit – Jersey nebo froté?

Ideálně bychom doma měli mít na výběr obě varianty. Občas v obchodech vidíte rozdělení prostěradel na zimní a letní. Jako letní varianta je doporučované Jersey, ve kterém vám není horko a na zimu pak froté, které opravdu zahřeje. Oba bavlněné materiály velmi dobře sají pot, Jersey možná o něco lépe, avšak froté má o něco delší životnost.

 

Tak tohle je nakonec i tak hodně čtení. Kdo dočetl až sem, má mé uznání a pevně doufám, že jsem rozšířila vaše znalosti a přesvědčila vás, že výběr kvalitních materiálů je pro nás prioritou.

…pro vaše klidné spaní

mceclip0