Jak si vybrat ložní prádlo podle kvality

Na téma, jak si vybrat ložní prádlo bylo samozřejmě již napsáno mnoho článků. Přesto bychom se s vámi rádi podělili o naše zkušenosti. Jako výživová poradkyně se na spánek dívám trochu z jiného pohledu než běžní prodejci lůžkovin, řekla bych komplexněji. A proto jsme pro vás připravili některá doporučení a sepsali je do několika článků. V tomto textu se zaměříme na kvalitu materiálu.

Kvalita

Je dobré si vybrat kvalitní přírodní materiál. Určitě upřednostňuji bavlnu s vyšším TC. Je to označení pro hustotu tkaní vláken, což je jeden z faktorů pevnosti a tím i kvality materiálu. Čím vyšší TC, tím pevněji jsou k sobě vlákna spřádána a tím je materiál pevnější, déle vydrží a splní naše očekávání.

Prvním faktorem je kvalita vlákna, ze kterého je tkanina vyrobena. Zda-li jde o bavlnu mykanou ( má nižší nižší hodnotu ) nebo česanou ( dlouhá vlákna, hodnotnější bavlna ). Čím tenčí, pevnější a delší vlákno, tím je považována bavlna za kvalitnější.

Druhým faktorem je hustota tkaní. Tedy počet přízí na délkovou jednotku. Toto definuje TC tzv. tread count. Čím blíže jsou vlákna k sobě natlačena, tím pevnější je vazba a tím vyšší kvalitu materiál má.

jak si vybrat dle kvality blog

Jak tomu mám rozumět při výběru povlečení?

Srovnání dvou hodnot TC jako příklad: 144TC a 220TC.

Představte si 2 bavlněné materiály. Oba mají hmotnost 170gm2. Avšak každý má jiné TC. TC 144 v atlasové vazbě má menší počet hrubých přízí a tím má sníženou pevnost. Výrobek z takového materiálu je tvrdší, nemá tak příjemný omak, více se mačká, vlákno se snadněji přetrhne a vznikají dírky. Vazba je volnější a při používání toho výrobku se bude rychle sypat. Na první pohled se špatně identifikuje hustota tkaní, proto je znakem poctivého výrobce/prodejce tyto hodnoty uvádět.

Všimněte si, že čím je TC nižší a materiál řidší, tím je nižší cena. Proč tomu asi tak je?

 

O dalších kritériích pro výběr povlečení se dozvíte v našich článcích a jsou to:

Materiál – v článku Jak se vyznat v textilních materiálech

Barva – v článku Jak nás ovlivňují barvy v ložnici

Osvědčení a certifikace – v článku Co je certifikace kvality

Velikost – v článku Jak zvolit správnou velikost povlečení

Cena – v článku Cenotvorba, marketingové figle a naše cíle