Na jakou prát teplotu?

Když jsem jezdila k babičce na návštěvu, mívala v suterénu pračku. To byla vymoženost doby!

A dokonce měla později i ždímačku!

Na jakou prát teplotu - Povlekame.cz

Takže vrcholem luxusu pohodlného praní bylo, že ve vykachlíkované prádelně, horké, vyprané prádlo, těžké nasáklou hromadou vody, přendala do ždímačky.  Ta, po půl hodině tancování po místnosti a s obavami, že při tom vytrhne ze zásuvky kabel, dokázala odstranit přebytečnou vodu z prádla alespoň do podoby, že babička várku prádla v lavoru unesla a mohla ho venku rozvěsit na šňůry. Odhaduji cca 200 - 300 otáček.

Už ani to praní není, co bývalo…

Naštěstí máme dnes prostěradla a povlečení z moderních materiálů, a ještě důmyslnější pomocníky při péči o ně. Máme výkonnější pračky a speciální prací prostředky, které optimálně působí při nižších teplotách.

Vyvařování na 95 °C a vysoké teploty, při nichž prali naše babičky by dnes prádlu vlastně škodily. Z hygienického hlediska se některé prádlo doporučuje prát na 60 °C a vyžehlit. V běžné péči o prádlo se však můžeme chovat ekonomicky i ekologicky. Stačí méně prášku, méně vody, prát na 40 °C, kratší dobu a mnoho materiálů se dnes již ani nemusí žehlit. Více o údržbě moderních materiálů se dočtete v článku o pracích symbolech.

Doporučujeme před prvním použitím prádlo vyprat. Prát po menších várkách, vždy naruby se zapnutým uzávěrem, bez optických zesvětlovačů a většinou na 40 °C. Tak se vám prádlo lépe vypere, protože se nezamotá do sebe do jedné velké nepropustné koule.

Pereme levněji, ložní prádlo nám déle vydrží a zachová si krásné barvy i po mnoha vypráních. Pereme ekonomičtěji a ohleduplně k životnímu prostředí.

To by se ti, moje milá babičko, moc líbilo!logo 297x117 jpg