Proč spát bez pyžama?

Mnozí lidé se vyhýbají spaní bez pyžama z různých důvodů. Obávají se zimy, já třeba měla obavy, že mi bude zima na ramena. Někteří se stydí před partnerem, především ženy, které nejsou spokojené se svým tělem. A někteří se dokonce mylně domnívají, že to není hygienické. Přitom spaní v rouše Evině či Adamově má tolik benefitů!

Pojďme si to tedy shrnout, abychom si ujasnili, jak se večer vydat na kutě.

proč spát bez pyžama

  1. Je to přirozené

Pohodlné, nic Vás nikde neškrtí, nepřerušujete si ničím krevní oběh, dochází k lepšímu prokrvení, tedy si zlepšíte kvalitu spánku a zdraví.

  1. Zvýšíte kvalitu spánku

Během spánku dochází k poklesu teploty těla. Tím je spánek kvalitnější a hlubší. Nebudete se v noci probouzet a před usnutím muset počítat ovečky. Eliminujete nespavost.

  1. Budete šťastnější

Rychleji usnete, tím si spánek prodloužíte. Tím samozřejmě redukujete stres a cítíte se šťastnější. Budete mít spokojenější život a zvyšujete tím jeho kvalitu i pravděpodobnost dožití se vyššího věku.

  1. Odhoďte pyžamo a hubněte

Víte, že spalujete kalorie i během spánku? Když budete spát nazí, zvýšíte energetický výdej, abyste se zahřáli. To znamená, že spálíte více uložené energie, tuků a podporujete metabolismus. Navíc se snižuje produkce stresového hormonu kortizolu, což je ta "mrška", která nám způsobuje chutě a nekontrolované přejídání.

  1. Pozitivní vliv na kůži a pohlavní orgány

I v dalším bodě je spánek bez pyžama vhodný hlavně pro něžné pohlaví. Pokud se obejdete bez jakéhokoliv spacího oděvu, necháte svou pokožku volně dýchat. Několikanásobně to platí i pro oblast intimních partií. V těsném spacím oblečení může docházet k množení bakterií nebo nejrůznějších kvasinkových infekcí, pokud se ale pyžama zbavíte, velmi pravděpodobně se zbavíte právě i nepříjemných potíží v intimních partiích. I pohlavním orgánům mužů prospěje volnost a nižší teplota bez svršku navíc.

  1. Zlepšíte partnerský vztah

Rozhodnete-li se spát nazí, jistě to potěší i druhou polovičku. Už jen při letmých partnerských dotecích se začíná vyplavovat hormon spokojenosti, oxytocin. Hormon lásky, který funguje jako antidepresivum, navozuje pocit klidu, bezpečí, zlepšuje paměť a zvyšuje imunitu. Tento malý zázrak prohlubuje emoce a důvěru mezi partnery.

Tak co? Ještě váháte, nebo necháte pyžamo už dnes večer v šuplíku?

Pokud máte ještě pochybnosti, můžete začít pomalu. Nejprve změnit kousky prádla za menší, některé vynechat, až se propracujete k nahému spaní. A jak vyřešit obavy, že budete muset vylézt z vyhřáté postele při potřebě noční toalety? Připravte si k posteli župan a je pro problému.

Co dodat na závěr?

Samozřejmostí by mělo být spaní při otevřeném okně, nebo alespoň ve vyvětrané místnosti při 18°C.

Nezapomeňte, že se v noci potíme a neustále se nám loupou šupinky kůže. Za noc dokáže člověk vypotit až litr potu. Proto je důležité měnit ložní prádlo každý týden a matrace by měla být opatřena chráničem. Studená sprcha před spaním i po ránu, je dalším přínosem nejen co se kvality spánku týče.

Přejeme vám klidné spaní v našem povlečení.