Proč spíme?

Možná jste již zaznamenali bestseller roku 2021 se stejnojmenným názvem od M. Walkera. Když trávíme více než 1/3 života spánkem, asi na něm něco bude… Zřejmě bude pro nás důležitý. Pojďme si tedy shrnout, proč spíme a jaké následky může mít nedostatek kvalitního spánku.

Myslíte si, že jste minulý týden spali dostatečně?

Pamatujete si, kdy jste naposledy probudili bez budíku celí svěží a odpočatí bez potřeby kofeinové vzpruhy?
Pokud jste na kteroukoliv z těchto otázek odpověděli NE, rozhodně nejste sami. Více než 1/3 dospělých ve všech rozvinutých zemí v noci nespí doporučených 8 hodin.

A jaké jsou důsledky nedostatečného spánku? Co vás může potkat, když spíte méně jak šest hodin?

- oslabujete imunitní systém, čímž se vystavujete riziku rakoviny,
- zvyšujete riziko Alzheimerovy choroby, narušujete hladinu cukru v krvi, kornatí vám cévy a tím zvyšujete riziko kardiovaskulárních onemocnění
napomáháte si ke vzniku psychiatrických poruch, máte větší chuť na jídlo a tím zvyšujete riziko vzniku obezity
je toho ještě mnohem více. Ve zkratce – čím méně spíte, tím kratší máte život.

Lze bez spánku umřít?

ANO! A to bez legrace!

V prvním případě jde o o vzácnou genetickou chorobu, kdy se postupně zhoršuje nespavost, až člověk i přes medikaci není schopen spát vůbec. Po dvanácti až osmnácti měsících nespaní zemře.
V druhém případě jde o časté smrtící situace, kdy nedostatečně vyspalý člověk usedne za volant. V USA tragicky zemře každou hodinu jeden člověk na následky chyby z únavy.

Důvodů, proč spíme, je ohromné množství. A toho, co spánek ovlivňuje snad ještě více. Jednoduše by se dalo říct, že spánek má vliv na úplně celý chod organismu. Spánek pozitivně či negativně (pokud je ho nedostatek) ovlivňuje celé naše tělo i mozek.
V těle nenajdete ani jediný orgán a v mozku jediný proces, na který by dostatečný spánek neměl pozitivní vliv!
Takže dneska večer šup včas do peřin a tím pro sebe uděláme to nejlepší!

Jaké jsou fyzické a psychické aspekty spánku?

Vyvážená strava a pohyb jsou nesmírně důležité. Ukazuje se však, že fyzické a psychické potíže způsobené JEDNOU nocí špatného spánku výrazně převyšují absenci určitého druhu stravy nebo pohybu.
Je neuvěřitelné, jak mocně spánek dokáže upravit fyzické a psychické zdraví.
Spánek je nejúčinnější způsob, jak můžeme každý den obnovit zdraví svého mozku a těla.

Jaký poznáme, že je čas jít spát?

Jakmile se začne stmívat, začíná se nám tvořit hormon spánku - melatonin. Ted dává celému tělu pokyn, že je čas jít spát. Na samotný spánek vliv nemá, pouze na to, kdy tělo dostane signál jít spát.
Jakmile už spíme, koncentrace melatoninu do ranních hodin klesá.
Fungujeme na solární baterie. Když je světlo, zastaví se tvorba melatoninu a je čas aktivní bdělosti.

A co cestování?

Při cestování často překonáváme časová pásma a vzniká jet lag, neboli pásmová nemoc. Naše vnitřní hodiny se nestíhají tak rychle přenastavit.
Tělo se vyrovnává každý den zhruba s časovým posunem o jednu hodinu.
Když se cestuje na západ, tělo se přizpůsobuje lépe, než když cestujeme na východ.
Bohužel je vyzkoumáno a dokázáno, že časté cestování mezi časovými pásmy a tedy nedostatečný spánek ničí mozkové buňky, což má vliv na paměť, emoce, výskyt rakoviny i diabetu.

A jak je to se spánkem a kávou?

Po probuzení se nám v mozku začíná hromadit chemická látka, zvaná adenosin. Čím déle jsme vzhůru, tím vyšší máme jeho koncentraci. A tím více se nám začíná chtít spát.
Když si dáme kafíčko...
Kofein se usazuje v mozku na receptorech pro adenosin a tím pádem se tolik nespouští ospalost.
Nejvyšší hladiny kofeinu dosahujeme cca 30 minut po pozření a "poločas rozpadu", než ho tělo odstraní (v játrech) je 5-7 hodin! (čím jsme starší, tím to trvá déle)
Upozornění pro ty, kteří si myslí, že na ně kofein nemá vliv - i když po kávě usnete, vaše tělo ho musí stejně odbourávat a řešit nahromaděný adenosin. Tedy kvalita spánku je výrazně zhoršená.

Více se dočtete v knize Proč spíme. Všem, kdo se chcete dožít co nejvyššího věku ve zdraví rozhodně doporučuji. Ať už v tištěné podobě, tak i v podobě audioknihy.

Přeji vám klidné a zdravé spaní našem povlečení.

Viktorie Ovesná